- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Mont d'Or
Mont d'Or, který je též nazýván "svatým grálem mezi sýry z nepasterovaného mléka", nepochybně patří mezi největší sýrové delikatesy a my jsme pyšni, že Vám ho za skvělou cenu na našem E-shopu nabízíme.
Tento sýr se někdy nazývá také vacherin du Mont d´or (toto označení se užívá spíše ve Švýcarsku). Jedná se o pravý sezónní sýr, který se vyrábí od září do Velikonoc následujícího roku v horských oblastech pohoří Jura na hranici Francie a Švýcarska. Je vyroben ze syrového kravského mléka. Sýr je zvláštní tím, že se před zráním obalí smrkovou kůrou, s níž zraje a která mu dodává jedinečnou chuť a aroma. Po ukončení zrání, které trvá asi 3 týdny, se sýry vkládají do loubkových krabiček, ve kterých se dodávají ke spotřebiteli. Sýr může být o hmotnosti cca 3 kg, cca 1 kg nebo malý, který váží necelého půl kilogramu a najdete ho v naší nabídce.
Na povrchu se může vyskytovat mikroflóra z různých bakterií, kvasinek a plísní. Lze na ní vidět hnědé, žluté a načervenalé skvrny a šedobílý plísňový povlak.
Sýr řadíme mezi speciality, přestože plíseň na povrchu má bílou barvu, díky jeho jedinečnosti ho nelze jednoznačně řadit mezi plísňové sýry.
Jak tohoto krále doporučujeme konzumovat my? Vynikající je s bílým i lehčím červeným vínem a čerstvou bagetou na přikusování. Zajímavou kombinací je i místní slavné jurské víno, tzv. "Vin Jaune" (v ČR koupíme na 1er wines, nebo na dobra francouzska vina), které je silné alkoholově, má zlatavou barvu, stylově podobné sherry nebo portskému.