- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Pivo a sýry
Pro někoho možná překvapivě, ale pivo jde skvěle se sýrem -lépe ve skutečnosti než s vínem dle mnohých. Svěžest, bublinky a jeho komplexní chuť činí skvělou kombinace pro servírování se sýrovým talířem.
Jednoduchý návod pro párování piva se sýrem
Když začnete objevovat párování piva se sýrem, svět chutí se před Vámi otevře. A ta překvapení co na Vás čekají! Experimetujte a pamatujte, že ty nejlepší kombinace si musíte pro svou chuť zjistit sami. Chcete, aby Vaše pivo a sýry chutnali podobně? Nebo máte raději odlišné chutě, které se vhodně doplňují? Obojí může být výborné.
Představujeme základní pravidla, které je dobré mít na paměti, když člověk kombinuje sýr s pivem:
- Jemné sýry jdou dobře s jemnými pivy. Pivo by nemělo nikdy přehlušit chuť sýru alkoholem, silnými chutěmi nebo výrazným chmelem. Skvělé kusy jako francouzský Abondance, španělské Manchego, nebo delikátní kozí sýr Chabichou.
- Zralejší a silnější sýry unesou pivo s větším množstvím alkoholu nebo výraznější chutí. Vyzrálé sýry plné chutě lze párovat s těžšími typy piva, jako světlým ležákem, hnědý Ale (viz) nebo i dokonce stout (viz).
- Výrazné modré plísně (roquefort, bleu d'auvergne nebo fourme d'ambert) lze párovat s těžkým černým stoutem, které jinak mohou zcela zakrýt jiné chutě. Těžká, ovocná piva jdou rovněž dobře kombinovat s modrými sýry. Chmelová piva mají tendence vzít ostrost plísní ze sýrů a dávají vyniknout kyselosti a květnatým tónům.
Ovocná piva jsou obecně skvělým tipem pro sýrové párování. Zkuste třeba belgické višňové pivo (v ČR k dostání zde) nebo jiná výrazná ovocná piva. Takže až budete příště doma pořádat akci s přáteli, zkuste jim nabídnout naše skvělé sýry a k tomu je překvapte ovocnými pivy!
Kdo umí dobře anglicky a chce se poučit o párování sýrů s pivy, doporučíme toto pěkné video.