- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Comté
Další ze slavných a vrcholných sýrů v naší nabídce je Comté. Historie sýru se datuje k 12-13. století. Sýr nese od roku 1976 označení AOC ( označení původu zboží s kontrolovaným postupem výroby). Comté pochází z oblasti pohoří JURA, kde se vyrábí po malých šaržích. Jedno kolo sýru váží cca 45 kg a na toto množství je třeba cca 530 litrů . K výrobě se používá nepasterované kravské mléko. Sýr má na povrchu mazovou kulturu, na řezu je pevný a vláčný, v ústech se rozplývá na jazyku a zanechává lehce nasládlý odstín. Vyznačuje se slanou, ale vyváženou chutí s oříškovými tóny.
Prodává se v různé zralosti 4-6,10, 15, 18, 24 a královských 36 měsíců. V naší nabídce najdete kromě různé vyzrálosti i balení po velkém řezu nebo standartní kusové balení.
V průběhu zrání Comté získává různé ovocné chutě ( třešně,hroznové víno, švestky) s lehkým zabarvením i po mandlích. Je to jeden z nejprodávanějších sýrů ve Francii se širokým použitím – do salátů, v kombinaci s ovocem, zapečený v toastu, vynikající je v kombinaci se sladkou ovocnou (jahodovou) marmeládou , též je možno ho podávat i k aperitivům, je vhodný k středně silným vínům a v neposlední řadě k přípravě FONDUE, zde se kombinuje společně např. se sýrem ementál a beaufort (u nás k dostání jeho levnější bratříček, výborný Beaumont de Savoie).
Mladé Comté lze jíst klidně k snídaní na rohlík k čaji, nazrálejší Comté od roka a dále výborně doprovodí červená i bílá vína, velmi staré Comté je pak ideální i k plným červeným, například z Bordeaux.
Rozhodně velice univerzální a vynikající sýr, jeden z těch, co jíme opravdu nejčastěji.
Dobrou chuť!