- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Dezertní víno a sýry
Dezertní vína patří k méně oblíbeným, přesto však zejména u nás v Čechách k vyhledávaným vinným doprovodům. I u nás děláme vína světových kvalit z Pálavy, ve světě je slavné tokajské, vin santo z Toskánska, sladké Rieslingy nebo i (patrně) nejslavnější dezertní vína ze Sauternes z Bordeaux.
Těmito víny lze samozřejmě doprovodit dezerty, lze je pít samotné po jídle na rozjímání, ale jsou vynikající i jako doprovody k některým jídlům nebo sýrům.
Obecně lze říci, že nazrálejší, seriozní sladké se hodí k výrazným sýrům (nebát se modrých plísní typu roquefort, bleu d'auvergne, nebo výrazné tvrdé sýry comté, abondance).
Mladší sladké víno (do 10 - 15 let v závislosti na přesném víně) vhodně doprovodí bílé plísně (doporučíme coulommiers, camembert), jemné kozí sýry (například fantastický Chabichou), či méně výrazné tvrdé sýry - mladé comté, nebo Beaumont de Savoie).
K tomu si dejte čerstvé pečivo a lahodná, lehká večeře je na světě.