- Štítky blogu
Potřebujete poradit?
Sýry a bílé víno
Lahodným doprovodem k bílému vínu jsou nepochybně sýry. I zde je třeba si uvědomit si, že bílé víno má mnoho variant a dle toho se může lišit optimální sýrové párování.
Proto přemýšlejte i, zda Vás čeká víno se silnější, mladší kyselinou (ryzlink, veltlínské), víno aromatičtější (sauvignon blanc), nebo svěží, hladké (chradonnay ze Chablis), či máslové, masivní (chardonnay z Nového světa).
Pro nejrozšířenější typy bílých vín u nás radíme:
Sauvignon Blanc - tvrdé sýry z alpských zemí, vynikající je tedy ementál, gruyere nebo comté. K tvrdým sýrům je dobrým doplňkem zrající sýr, například munster nebo Pont lEveque.
Chardonnay - podobné sýry jako k Sauvignonu vhodně doprovodí i typické Chardonnay. Díky jeho často objemnější struktuře lze zkusit ze zrajících i vyraznější Epoisses nebo Affine au Chablis, které se vyrábí přímo v oblasti Chablis, jedné z oblastí zaslíbených vrcholným Chardonnay.
Ryzlink - k suchým ryzlinkům s výraznou kyselinou se kromě tvrdých alpských sýrů dobře hodí i cheddar nebo jemnější sýry s modrou plísní Bleu nebo Fourme, velké ryzlinky se silnou kyselinou unesou i roquefort, krále modrých plísní. Pro sladké ryzlinky ("Spätlese") se na talíř navíc hodí brie, ale i Mont dOr a další sametové plísňové sýry s vysokým podílem tuku.